· 

Bewust vertragen

Bewust vertragen

Een simpele oefening om direct meer overzicht te krijgen en bewust vanuit het hier en nu aanwezig te zijn, is door te vertragen.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke ritme.

In de werk- of privémodus kun je veelal een verschil opmerken in dit ritme.

In de werkmodus kun je bijvoorbeeld te maken hebben met deadlines waardoor we mentaal en/of fysiek onder druk staan.

In de privésfeer ben je menstaal en fysiek vaak meer ontspannen.

 

Als we de zakelijke modus onder de loep nemen kun je zien dat je gedachten en bewegingen vaak sneller gaan. Dit kan weer stress en spanning opleveren.

We zijn ons niet altijd bewust van dit spanningsveld, totdat er signalen komen.

Signalen die zich kunnen vertalen in dat je het werk mee naar huis neemt en daardoor thuis ook mentaal en fysiek in dit spanningsveld blijft hangen.

Je hoofd zit vol en je bent niet de gezelligste thuis.

Fysiek krijg je allemaal vreemde klachten zoals spierpijn, hoofdpijn vermoeidheidsklachten, niet op gang kunnen komen in de ochtend of ‘s avonds niet in slaap kunnen raken.

Je eetlust raakt verstoord, omdat het lichaam te weinig energie heeft en het niet genoeg tijd en rust krijgt omdat de werkdruk te hoog is.

Langzaam word je steeds gejaagder en voor je het weet loop je achter de feiten aan.

Je natuurlijke ritme raakt verstoord. Het hoofd maakt overuren en probeert het overzicht te houden, maar komt niet uit de modus die er door druk en stress ontstaan is.

Het weekend is niet meer voldoende om bij te tanken en ook de nacht biedt niet genoeg rust voor lichaam en geest, omdat de hersenen op volle toeren blijven draaien.

Het in deze modus actief zijn brengt een groot risico met zich mee.

 

De kans dat de grens bereikt wordt waar overspannenheid en een burn-out op de loer liggen is aanzienlijk. Een simpele doch doeltreffende oefening om uit deze gevaarlijke modus weg te blijven en het levensritme niet te veel te verstoren, is door iets te vertragen.

Vertragen in de zin van, je er bewust van zijn dat je je gedachtegangen observeert en je niet iets achterna jaagt maar vertrekt vanaf het punt waar je bent.

Als je iets langzamer beweegt dan je normaliter doet, gebeurt er iets wonderlijks.

Neem de proef op de som en probeer het NU direct uit!

 

© Ronald Rhijnsburger

 

(Boek: De vernieuwde zakelijkheid)