· 

Bewust worden van je beschermingsmechanisme

We bezitten allemaal een beschermingsmechanisme die in onszelf geactiveerd wordt, wanneer we ons aangevallen voelen. Dit mechanisme hebben we ontwikkeld om onszelf te beschermen in een conflictsituatie.

Dit mechanisme herkent de woorden, de toon waarop de ander iets zegt, zowel verbaal als non-verbaal.

Het energieveld van de ander wordt waargenomen en voor je er erg in hebt, neemt het beschermingsmechanisme het roer over.

Je gaat je verdedigen en gaat op een assertieve toon spreken en bewegen.

We zijn allemaal op zoek naar ons ‘innerlijke zelf’ en de vraag is, of je kunt gaan onderzoeken of je dit beschermmechanisme in jezelf kunt blootleggen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze eigenschappen en herkenningspunten. Wanneer er een conflict dreigt of daadwerkelijk plaatsvindt, probeer dan jezelf uit te dagen om deze eigenschappen uit de communicatie te houden. Dit zal voor een behoorlijke uitdaging zorgen en misschien niet helemaal lukken, maar dat is niet erg.

Het belangrijkste feit is dat je je er bewust van bent. Hierdoor verbreek je het beschermmechanisme.

Dit beschermmechanisme heeft je tot hier gebracht en dat is prima.

Maar als je wilt groeien naar een staat van ‘zijn’ waarin je vrij kunt zijn met jezelf, dan mag ook dit mechanisme getransformeerd worden naar liefde. Het heeft je op de been gehouden, maar in de kern is het een overlevingsmechanisme, ontstaan vanuit angst voor conflict en de angst om door de ander pijn gedaan te worden.

Door de standaardreacties in te gaan zien, doorbreek je dit beschermmechanisme en ben je instaat in geval van een dreigend conflict bij jezelf te blijven. Doordat je niet verdedigend terug reageert, is de ander ook in staat om in te zien, dat zijn of haar acties geen vat hebben op jouw gemoedstoestand.

 

 

© Ronald Rhijnsburger

Reactie schrijven

Commentaren: 0