· 

Van verwerken naar onthechten.

In onze wereld zijn zoveel vormen van therapie waarmee men tracht dingen uit het verleden te verwerken. Natuurlijk hebben allen hun waarde. Deze tekst gaat dus niet over verwerken, maar over onthechten. Onthechten van ‘overtuigingen en waarheden’ waarin je bent gaan geloven en je ‘onbewust en bewust’ aan vasthoudt.

We proberen iets wat in het verleden heeft plaatsgevonden in het heden te verwerken, maar kan dat eigenlijk wel? Als een herinnering een herbeleving is van wat geweest is, hoe kun je deze dan verwerken? Het heeft al plaatsgevonden en aan dat feit kun je niets meer veranderen, hoe graag we dat ook zouden willen.

We proberen de emotionele lading eraf te krijgen en proberen er minder aan te denken. We willen van deze herinnering die verdriet en pijn oproept af.

Bij elke situatie die we in het ‘hier en nu’ ervaren, worden we zintuiglijk getriggerd, doordat het denkmechanisme alles gearchiveerd en gelabeld heeft.

Wanneer je een dierbare hebt verloren en je zintuiglijk iets waarneemt, wat volgens dit mechanisme met rouw, verdriet en de dood te maken heeft, wordt het geheugen actief en brengt de herinneringen aan de oppervlakte. Het herkent iets wat erop lijkt, maar er feitelijk niets mee te maken heeft. Dit continu vergelijken en identificeren, is in ons als mens een automatisme geworden. Hierdoor zijn we ons er niet eens meer van bewust dat het überhaupt gebeurd. 

 

Ruimte kan alleen opgemerkt worden als we observeren en niet kijken, of denken en voelen met dát wat ons bekend is. (Ons geheugen bestaat uit identificaties) Observatie is: Met honderd procent aandacht aanwezig zijn. Hieronder volgt een oefening die je door de dag heen kunt doen. Het brengt je steeds dieper in contact met de oneindige ruimte en bezieling die overal in aanwezig is.

De oefeningen hieronder zijn simpel en kun je overal toepassen.

Doe deze oefeningen minimaal één keer per uur en maak in de avond een klein verslag van de dag. Lees dit verslag af en toe terug en kijk of je veranderingen kunt opmerken in jezelf.

 

-         Vertraag een klein beetje door bewust elke handeling uit te voeren.

-         Sta bewust en iets langzamer op van stoel of bank en omgekeerd.

-         Beweeg iets langzamer. Loop een stukje langzamer naar je doel toe.

-         Haal voordat je een deur opent, een bewuste en diepe ademhaling.

-         Praat iets langzamer, spreek bewust en vertrek vanuit rust, niet vanuit reactie op wat een ander zegt.

 

 

© Ronald Rhijnsburger

Reactie schrijven

Commentaren: 0