· 

Bewust vertragenEen simpele oefening om direct meer overzicht te krijgen en bewust vanuit het hier en nu aanwezig te zijn, is door te vertragen.

Ieder mens heeft zijn eigen unieke ritme.

In de werk- of privémodus kun je veelal een verschil opmerken in dit ritme.

In de werkmodus kun je bijvoorbeeld te maken hebben met deadlines waardoor we mentaal en/of fysiek onder druk staan.

In de privésfeer ben je menstaal en fysiek vaak meer ontspannen.

 

Als we de zakelijke modus onder de loep nemen kun je zien dat je gedachten en bewegingen vaak sneller gaan. Dit kan weer stress en spanning opleveren.

We zijn ons niet altijd bewust van dit spanningsveld, totdat er signalen komen.

Signalen die zich kunnen vertalen in dat je het werk mee naar huis neemt en daardoor thuis ook mentaal en fysiek in dit spanningsveld blijft hangen.

Je hoofd zit vol en je bent niet de gezelligste thuis.

Fysiek krijg je allemaal vreemde klachten zoals spierpijn, hoofdpijn vermoeidheidsklachten, niet op gang kunnen komen in de ochtend of ‘s avonds niet in slaap kunnen raken.

Je eetlust raakt verstoord, omdat het lichaam te weinig energie heeft en het niet genoeg tijd en rust krijgt omdat de werkdruk te hoog is.

Langzaam word je steeds gejaagder en voor je het weet loop je achter de feiten aan.

Je natuurlijke ritme raakt verstoord. Het hoofd maakt overuren en probeert het overzicht te houden, maar komt niet uit de modus die er door druk en stress ontstaan is.

Het weekend is niet meer voldoende om bij te tanken en ook de nacht biedt niet genoeg rust voor lichaam en geest, omdat de hersenen op volle toeren blijven draaien.

Het in deze modus actief zijn brengt een groot risico met zich mee.

 

De kans dat de grens bereikt wordt waar overspannenheid en een burn-out op de loer liggen is aanzienlijk. Een simpele doch doeltreffende oefening om uit deze gevaarlijke modus weg te blijven en het levensritme niet te veel te verstoren, is door iets te vertragen.

Vertragen in de zin van, je er bewust van zijn dat je je gedachtegangen observeert en je niet iets achterna jaagt maar vertrekt vanaf het punt waar je bent.

Als je iets langzamer beweegt dan je normaliter doet, gebeurt er iets wonderlijks.

Neem de proef op de som en probeer het NU direct uit!

 

© Ronald Rhijnsburger

(Boek: De vernieuwde zakelijkheid)

 

 


U bent van harte welkom om te delen of een reactie achter te laten.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    W.Z. (Pim) Holierook (woensdag, 25 augustus 2021 23:08)

    Dat io zo herkenbaar waarover je schrijft. Mijn werkzame leven ligt ik al negen jaar achter me. Wat een opluchting. Daar op terug kijkend moest ik alles wat mij overkwam voor mijn kiezen krijgen. Deels familiair belast en net zo familiair niet willen weten wat rustiger aan doen of ophouden was heeft een veel bredere combinatie van factoren mij op een haar na de das om gedaan.
    Toch! Ik ben een paar keer bij jou geweest Ronald en heb je wat vaker gesproken. In de enorme gaos en gevolgen van wat mij overkwam moest ik terug naar de bron van waar het allemaal mee begon. De dood van m'n zoon heeft me uitgenodigd om vanaf toen te ontrafelen waar ik in verstrikt zat. Daar ben jij Ronald, een belangrijke schakel in geweest.
    Je hebt een helder luisterend oor, ben bewust, gevoelig en je hebt zuivere bewuste contacten met een of meer andere dimensies. Het is me een eer jou te hebben leren kennen en vertrouwen. Met name 'Dàt zó voelen' dat laatste kende ik bij niemand anders zo zuiver als bij jou.